Kalknagels

Meestal wordt een schimmelnagel ook kalknagel genoemd, een echte kalknagel is echter een sterk verdikte nagel met een witte of geelachtige verkleuring. In de lengte van de nagel kunnen strepen en ribbels voorkomen. De oorzaak is meestal ouderdom, soms kunnen medicijnen of eczeem een rol spelen. De schimmelnagel is een schimmelinfectie in teennagels en heeft een doffe, brokkelige nagelplaat die geelbruin kan verkleuren. Vaak is een schimmelnagel bij teennagels het gevolg van een voetschimmel, af en toe kunnen ook de vingernagels geïnfecteerd raken. Onderzoek heeft uitgewezen dat de belangrijkste verwekkers van kalknagels Trichophyton rubrum en Trichophyton mentagrophytes zijn. Deze schimmels treden op bij vrouwen en mannen van alle leeftijdsgroepen, zij het vaker bij ouderen. Een infectie van de nagel begint meestal met een witte of gele plek aan het nageluiteinde of de zijkant van de nagel. De schimmel nestelt zich onder de huid aan de nagelwortel en dringt de verhorende nagelplaat binnen, waardoor deze tenslotte verweekt. De nagel raakt los van het nagelbed en er wordt een overmaat aan dik, verkleurd (wit geel tot zwart bruin) kruimelig hoorn gevormd.

Kalknagels

Een schimmelnagel mag u niet vijlen! Het vijlsel kan schimmelsporen bevatten waarmee u gezonde nagels of andere personen kunt besmetten. Wanneer een geïnfecteerde nagel niet behandeld wordt treedt er abnormale verhoorning van het nagelbed op en kan de nagel loslaten.

Raadpleeg uw pedicure die kan u verder helpen en/of advies geven.


© Copyright 2008 - 2024  Voetverzorging Reeland  -   Alle rechten voorbehouden  |   Disclaimer  |   Cookies  |   Privacyverklaring