Schimmels

Iedereen komt dagelijks in aanraking met schimmelsporen en als deze in de huid kunnen dringen ontstaat een infectie. Het gevaar van voetschimmelinfectie bestaat vooral in vochtige ruimten, zoals zwembaden, sauna`s, gemeenschappelijke doucheruimten en zelfs in de eigen badkamer.

Schimmels    Schimmels    Schimmels
Mycose (schimmels/fungi) komen overal voor, er zijn ongeveer 200.000 soorten bekend.

De mens komt dagelijks in contact met schimmels die in principe besmettelijk zijn. Huisstof bijvoorbeeld bevat grote hoeveelheden schimmelsporen die niet te vernietigen zijn met normale schoonmaakmiddelen. Toch krijgt niet iedereen een schimmelinfectie. De één blijkt er veel gevoeliger voor te zijn dan de ander.
Verder zijn er factoren die een infectie kunnen bevorderen, zoals een vochtige huid, te veel wassen met zeep, veelvuldig gebruik van antibiotica. Voetschimmel komt verspreid over de gehele voet voor. Vaak zijn de tenen het meeste aangetast, dit wordt dan zwemmerseczeem genoemd. Voetschimmel komt veel voor; zeker 10% van de bevolking lijdt eraan, van volwassen mannen zelfs 20%. De volgende afwijkingen kunnen het gevolg zijn van voetschimmel en al of niet in combinatie voorkomen;

  • Witte schilfering tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes. Vooral de ruimte tussen de 4e en de 5e teen is vaak aangetast. Een populaire benaming van deze infectie is "tenenkaas", vanwege de geur waarmee het soms gepaard gaat wanneer tevens bacteriën aanwezig zijn.
  • Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid vochtig worden.
  • Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden.
  • Gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels, ook wel kalknagel genoemd.

Uiteraard is het verstandig zodra u merkt dat er een eventuele schimmel of iets dergelijks op uw voeten zit direct contact op te nemen met uw pedicure, die kan u verder helpen en/of advies geven.


© Copyright 2008 - 2024  Voetverzorging Reeland  -   Alle rechten voorbehouden  |   Disclaimer  |   Cookies  |   Privacyverklaring